Overslaan naar inhoud

Rouwen bij volwassenen.

 Rouw en verlies, dit zijn twee woorden die we vaak linken aan sterfte van een dierbare. Iemand verliezen die je graag ziet, doet pijn en kan je soms moeilijk vatten. 

Onze toekomst vormgeven

We hebben dan even tijd nodig om dat verlies te verwerken en die persoon een ander plekje te geven in ons leven, niet meer fysiek bij ons maar wel nog in onze gedachten. Bij een onverwachts overlijden kan dit moeilijker zijn en kunnen we misschien zelfs kwaad zijn op iedereen en alles.


Het is niet altijd gemakkelijk om dat verlies alleen te moeten dragen en op zo’n momenten kan je nood hebben aan iemand om mee te praten, iemand die je helpt doorheen het rouwproces. Misschien heb je hulp nodig om iemand te kunnen loslaten en verder te gaan met je leven, zonder die dierbare in je omgeving.


In ons leven ervaren we ook levend verlies, waar je ook gevoelens van rouw ervaart. Denk maar aan een echtscheiding, verlies van gezondheid, geen kinderen kunnen krijgen, opeens in financiële moeilijkheden komen, verlies van werk, niet meer herkend worden door je demente familielid, verlies van sociaal contact tijdens corona-tijden, ….


We ervaren vaker verlies en gevoelens van rouw dan we zouden denken en het is niet voor iedereen gemakkelijk om alleen doorheen die verliezen te spartelen. Op zo’n momenten kan je hulp van buitenaf nodig hebben.

Als rouw- en verliesconsulent kan ik jou daar bij helpen door te luisteren naar jouw verhaal en advies te geven. Samen gaan we op zoek naar een nieuwe manier om met het verlies om te gaan, om het leven terug op te pakken en verder te gaan. 

Rouwen bij kinderen.

 Als iemand in de nabije omgeving ernstig ziek is, gaat sterven of overleden is, wil je een kind dit verdriet besparen.

Soms worden kinderen op jonge leeftijd echter al geconfronteerd met de dood en dan besef je dat je de realiteit niet kan wegcijferen. Het is goed met kinderen te praten over verlies en dood, om hen hierbij te betrekken. Dood en afscheid horen immers bij het leven.


Het verlies van een huisdier kan bijvoorbeeld voor ons banaal lijken, maar voor een kind kan dit een grote impact hebben. Hen bij dit proces betrekken en antwoorden op al hun vragen is op zo'n momenten cruciaal.


Elk kind rouwt op zijn eigen manier. De leeftijd, maar ook het karakter en de omgeving van een kind spelen hierbij een rol. Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij als volwassenen gewend zijn. Ze uiten hun gevoelens van verdriet of boosheid en verwarring soms op een manier die niet altijd even goed te herkennen is als rouw. Soms vertonen kinderen weinig emoties meteen na het verlies, maar zijn ze een aantal maanden opstandig en kwaad. Misschien straffen we hen dan omdat ze ongehoorzaam zijn maar dit kan een gevolg zijn van de verlieservaring die later verwerkt wordt.


Rouw en verlies linken we meestal aan een overlijden maar wij, ook kinderen, kunnen geconfronteerd worden met levend verlies. Denk maar aan een scheiding van de ouders, niet meer in dezelfde klas zitten als je beste vriend, ziek worden en niet meer mogen spelen met vriendjes, verhuizen,... Dit kan sterke gevoelens van rouw veroorzaken waar kinderen het moeilijk mee hebben of veel vragen rond hebben.


Als je het gevoel hebt met vragen te zitten of je kind hierbij niet voldoende te kunnen helpen, kan een persoon van buitenaf zoals  een kinderpsychologe hulp bieden.

Sabin

Psychologe & Kinesitherapeut

✉️ Mail me vrijblijvend

📱 +32 495 54 32 89

Jade

Psychologisch consulent voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen

✉️ Mail me vrijblijvend

📱 +32 469 40 43 10

Zelf aan je herstel werken?

Ervaar onze ademhalingsoefeningen tegen stress, burn-out, angst, paniekaanvallen,...

❤️ Hartcoherentie

‍💨 Box breathing